Bejárás Hontnémeti és Selmecbánya között

2012. április 14-én Török András vezetésével 4-en bejáráson vettek részt. A bejáráson részt vett András mellett Kovács Rozi, Kukor Tomi és Lengyel Zoli. Már pénteken elmentek Érsekújvárból Hontnémetibe, ahol misén vettek részt, a helyettesítő plébános megmutatta nekik a templomot és tetszett neki a Mária Út gondolata is. Egy helyi vállalkozó ajánlott nekik szálláshelyet a szőlőhegyen. A vállalkozó barátja, a volt polgármester elvitte őket az erdészhez.

Másnap pedig a volt polgármester elvitte őket az indulási helyükre. Az indulási helyük Hontnémeti felső végén (Berencsfalu irányába) volt. Szép erdei utakon, egy tanösvényen indultak el. Az egész nap borús időben vándoroltak. A tanösvény nagyon kellemes rész, enyhén emelkedik, hegyi kerékpárral gond nélkül tekerhető. A tanösvény hossza kb. 4,2 km.

A tanösvényt követve elérték a nagyon szép Koháry tölgyet. A tölgy Hontkirályfalva kataszterében található, 25 méter magas, leghosszabb ága 14 méter és több mint 400 éves.

Innentől kezdve nagyon nehéz volt megtalálniuk a jelzéseket és az utat is. Nagyon be van nőve a turista ösvény is, amit takarítani és újra festeni is kéne. Legtöbbször a szint vonalak alapján próbáltak menni. Nehezen haladtak, főleg, ha bedőlt fák is voltak előttük, mellette meg áthatolhatatlan bokrok. Kicsit szemergett is az eső.

Folytatták az útjukat és eljutottak Hontkirályfalvára, a kékjelzés jól megmaradt a faluban. Szembe jövő túrázók javasolták, hogy ne a kék jelzésen menjenek, mert az be van nőve és nehéz megtalálni, hanem az aszfaltos erdőgazdasági úton.

Kiértek a Zsibritó-Szentantal közti útra. Ezen gyalogoltak rá a Selmecbányára tartó útra, amely érintette Szentantalt, ahol a szépséges Koháry-kastély található.

Szentantal után az utat követve eljutottak Selmecbányára, ahonnan pedig haza indultak. A haza felé vezető útjuk elég körülményes volt.