Magánkezdeményezésnek köszönhetően újul meg a Medve-kúti kápolna

A Medve-kúti kápolna (Fotó: Pál Gyula)

Jelentős részben önerőből, magánkezdeményezésre indul el a Medve-kút fölé magasodó kápolna felújítása. A hitüket őrző és az elődök értékeit szem előtt tartó Ipoly menti fiatalok tervezik a gyógyító forrásvíz fölé épült szakrális emlékhely megszépítését.

A Medve-kúti kápolna a Korponai fennsík alsó nyúlványainál, az Ipolyfödémes, Tesmag, Ipolyhídvég, Kelenye és Ipolyszécsényke közötti erdős területen található. Az említett településekről könnyen, turistaútvonalon keresztül érhető el a szakrális hely.

A Medve-kút forrásvizének hosszú évszázadok óta gyógyító hatást tulajdonítanak. A forrásnál hálája jeléül számos gyógyult beteg keresztekkel és egyéb jelekkel köszönte meg a felépülését.  Az esztendők során a környék egyik zarándokhelyévé vált, ahol az Ipoly mentiek  rendszeresen szerveznek egyházi alkalmakat.

Fontos pillanat érkezett el 1970-ben, amikor az ipolyfödémesi Morvai család kápolnát állíttatott a gyógyulást megköszönve a forrás fölé.

„A zarándokok mellett az aktív túrázók is gyakran felkeresik a helyet. Miséket is tartanak itt, január elsején, illetve a tanévzáró utáni vasárnap rendszeresek a szertartások a Medve-kúti kápolnánál” – mesélte a Felvidék.ma megkeresésére Pál Gyula, a zarándokhely felújításának kezdeményezője.

A kápolnát és annak környezetét az elmúlt bő fél évszázadban nem újították fel. Mint Pál Gyula megjegyezte: január elsején egy kisebb zarándokcsoporttal ott járva fogalmazódott meg benne a felújítás gondolata.

„A hagyomány és az épített örökség megtartása fontos számunkra, meg kell őrizni a jövő nemzedékeinek. Ezért is kezdeményeztem a felújítást” – magyarázta.

A magánkezdeményezés támogatásra lelt már a zarándoklat során is, érkeztek a felajánlások – tette hozzá. Hamar szélesebb körű kezdeményezéssé vált, főleg Tesmagon és Ipolyfödémesen. A környező települések is támogatták az ötletet.

Az elmúlt napokban a közösségi oldalon közölték felhívásukat, s a települések templomaiban is kihirdették az adakozás lehetőségét.

A felújítás elsősorban a kápolnára vonatkozik. Az építmény a felületkezelésnek köszönhetően eredményesebben dacolna az időjárási viszontagságokkal. A kápolna lefestése szintén a tervek közt szerepel.

Ugyancsak jelentős munka a közvetlen környezetének rendbetétele. Ülőalkalmatosságok kiépítését is tervezik a kápolna előtt. Ez szolgálná az itt zajló egyházi alkalmak kényelmét is.

A kápolna megközelítése eléggé nehézkes, főleg az idősebbek és a túrázáshoz nem szokott látogatók számára. Ezért egy lépcsőzet kiépítését is fontosnak tartják a kezdeményezők. Stabil, erős lépcsőt szeretnének kialakítani.

A felújítás kezdeményezői mindehhez várják a segítők és adományozók jelentkezését. Az adománygyűjtés elsősorban az említett falvakban végzik, emellett hamarosan közzéteszik azt a számlaszámot, melyre várják az adományokat.

A felújítás kezdeményezői az alábbi elérhetőségeken adnak további információt: Pál Gyula (0907 743 234), Velebny Gábor (0905 392 150).

„A felújítás célja, hogy a Medve-kúti kápolna alkalmas legyen a megnyugvást és a lelki békét keresők méltó fogadására”

– hangsúlyozta Pál Gyula.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)

(Ez a cikk a Felvidek.ma honlapon jelent meg: https://felvidek.ma/2022/02/magankezdemenyezesnek-koszonhetoen-ujul-meg-a-medve-kuti-kapolna/)