Zarándok –Jel–Kép Út: az összeforrott híd az emberek között

Galgócziné dr. Szabó Zsófia, Gyönyör László, Köpöncei Péter (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Értékőrző és hitet mélyítő vándorkiállítás indult felvidéki útjára február 24-én Palástról. A Mária Út Közhasznú Egyesület a felvidéki Via Mariae szervezettel karöltve megvalósult vándorkiállításon a Mária Út magyarországi állomásait mutatják be. Az ismeretterjesztés mellett a lelki megerősítést is szolgálja a panel tárlat.

A palásti alkalom a Szent György-templomban celebrált szentmisével vette kezdetét, ami megalapozta az esemény lelkiségét. Gyönyör László atya a prédikációban hangsúlyozta a zarándoklatok közösségerősítő szerepét. „A közösségben megtalálják a lelki erőforrást” – emelte ki.

A tizennyolc panelből álló tárlat a községi hivatal közösségi termében kapott helyet. A kiállítás megnyitóján Köpöncei Péter, Palást polgármestere kifejtette: öröm és hála a kiállítás létrejöttéért. Elmondta, a magyarországi Mária Úthoz csatlakozva palásti és környékbeli önkéntesek feltérképezték az Ipoly mente eme szegletét és rendszeres zarándoklatokat szerveznek Ipolyság és Palást között.

Gyönyör László atya folytatva a prédikáció vezérfonalát hozzátette: a zarándoklat során megtapasztalt közösségi erő óriási erő.

Kiemelte: mindehhez kell egy tettre kész ember, egy vezéregyéniség, akihez csatlakozva jelentős értékmentő tevékenyég folytatható.

A tárlat eszmeiségéről Galgócziné dr. Szabó Zsófia, a Mária Út Közhasznú Egyesület koordinátora szólt a közönséghez. „A kiállítás címe maga egy szimbólum, mely egyúttal a zarándoklat lelkiségére utal. A Mária Út, a zarándokút sokkal több az egyszerű kirándulásnál – hangzott el a megnyitón.

„A Mária Út Közép-Európa zarándokútja, amely a régió Máriához köthető szent helyeit köti össze. Az út során Mária életpéldáját követve közelíthetünk hitünk forrása felé. Az út mindenki előtt nyitva áll” – szögezte le a koordinátor.

Mint megjegyezte:

a Márai Út egyfajta híd, híd ember és Isten között, híd ember és ember között, híd ember és közösség között.

A tárlattal kapcsolatban kifejtette, a 2021-ben megvalósult budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva jött létre, bemutatva a magyarországi zarándokhelyeket.

Egy panel egy zarándokhelyet mutat be. Az általános ismeretterjesztő szöveg mellett hitmélyítő gondolatok is felkerültek a panelekre, és a projekthez kapcsolódó fotópályázat pályaművei, a zarándokhelyeket bemutató felvételek színesítik a paneleket.

„A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottója, a minden forrásom tőled fakad volt a kiinduló pontja a kiállításunknak. A Mária Utat érintő forrásokat, szentkutakat mutatja be, Magyarország legfontosabb kegyhelyei kerültek be az anyagba” – magyarázta a Felvidék.ma-nak Galgócziné dr. Szabó Zsófia.

Hozzátette, az elmúlt időszakban a vándorkiállítás megfordult többek között az anyaországi Mária Út menti településeken, emellett Csíksomlyóban, Kolozsváron is látható volt. A közeljövőben Mariazellbe és Rómába is elkerül a kiállítás.

Mint írtuk, a palásti megnyitó egy kisebb felvidéki körút elő állomása. Március folyamán Érsekújvárban és Nagymegyeren is megtekinthető lesz.

Az esemény a Bethlen Gábor Alapkezelő és a magyar állam hathatós támogatásával valósult meg. A vándorkiállítás felvidéki lebonyolításában a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, illetve a Via Mariae vett részt.

(Ez a cikket Pásztor Péter írta és a Felvidék.ma honlapján jelent meg: https://felvidek.ma/2023/02/zarandok-jel-kep-ut-az-osszeforrott-hid-az-emberek-kozott/?fbclid=IwAR11Ml3AGxEnDzGaUY5gOQOkR_3XD6YFJIf5Gaj2frsKL76vTcwuSnbCw-o)