Zarándoklat a meg nem született gyermekekért

Zarándokcsoport

2023.03.25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén gyalogos nagyböjti zarándoklatra indultunk. A nagytúri Magyarok Nagyasszonya és Tours-i Szent Márton templomban gyülekeztünk, ahol szentáldozáshoz járulhattunk és áldással kezdtük el a gyaloglást. Megnéztük az 1936-os árvíz által elsodort templom maradványát.

A faluból kiérve az örvendetes rózsafüzért imádkozva folytattuk utunkat. Első pihenőnk egy „kutyikánál” volt. Örülök, hogy ezen zarándoklataim során egyre több ilyen forrást ismerek meg. A tanösvényen folytatva utunkat nagyon szép kilátás tárult elénk a környező falvakra. A természet is éledezik már, minden egyre zöldebb és nyílnak az első virágok. A következő pihenőnk a kilátónál volt, innen már szinte csak lefelé mentünk.

Pont délben le is értünk a nyeregből, amikor is elimádkoztuk az Úr Angyalát. Ezt követően meghallgattuk Pál atya gondolatait Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából, aminek a fő mondanivalója a magzat védelme, a születendő gyermekek fontossága és az imádság a meg nem születettekért. Ő most sajnos nem tudott részt venni a zarándoklaton.

Ipolyság határához érve a gáton folytattuk utunkat. A kora délutáni órákban értünk a Kálváriához, ahol a keresztutat szintén a meg nem született gyermekekért, az abortuszt választó nők lelki gyötrelmeiért ajánlottuk fel.

Nagyon tetszett a zarándoklat. A terep nem volt megterhelő, a környezet gyönyörű volt és ez a pár ima és gondolat pont elég volt ahhoz, hogy feltöltse a lelkemet. A zarándoklaton gyermekek is részt vettek, akik kitartóan és példásan viselkedve teljesítették a távot. A legidősebb zarándoktársunk és családja a végén egy agapéval kedveskedett nekünk, ami nagyon jól esett és amit nagyon szépen köszönünk. Remélem a következő zarándoklatokon is részt tudunk venni, lelkileg feltöltődni és megcsodálni a meseszép palóc földünket.

Szabó Csilla