Bábindálról Alsóbodokra. Paulisz Boldizsár emlékére ajánlották fel az Esterházy zarándoklatot

III. Esterházy János zarándoklat, Fotó:  Patay Péter

Harmadik alkalommal tartottak gyalogos zarándoklatot Esterházy János szellemi és lelki hagyatékának tükrében a VI. Esterházy János Zarándoknap alkalmából. A hívek Bábindálról vették az irányt az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna irányába, hogy aztán keresztény közösségben vegyenek részt a zarándoknapi ünnepi szentmisén.

Szeptember 16. örökre beírta magát a zoboralji Alsóbodok történetébe. Hat évvel ezelőtt ezen a napon helyezték végső nyugalomra az Esterházy János Zarándokközpont kápolnája alatti sziklasírban a mártírgróf maradványait. A kápolnát Paulisz Boldizsár, a központ alapítója saját kezűleg emelte fel, baráti építészek tervei alapján, a szent hely festésében nagy szerepe volt Lencsés Zsolt művésznek, míg a tervezésben a helyhez máig hű Istenes József segített.

Az Esterházy Zarándoknapot azóta is minden évben a szeptember 16-ai dátumon rendezik meg, a felvidéki magyarság Csíksomlyója lett a központ. Az események egyik kísérőrendezvényeként harmadik éve már zarándoklatot is szervez a Via Mariae Polgári Társulás.

„A résztvevők Bábindál Szent Imrének szentelt római katolikus templomából indulva jutottak el Alsóbodokra a zarándokközpont egésznapos rendezvényére. Köztük voltak a Berencsről, Nyitracsehiről, Bábindálról, Kálazról, Gútáról, Nyitráról és Magyarországról érkezett zarándoktestvérek, akiket Hegyi Péter érsekújvári káplán vezetett” – mondta el portálunknak Patay Péter, a zarándoklat szervezője, lelkes résztvevője.

Az idei zarándoklatot Paulisz Boldizsárról nevezték el, az alapítóra is emlékezte a hívek. A zarándokok keresztény közösségben vettek részt a prágai segédpüspök, Zdenek Wasserbauer által celebrált ünnepi szentmisén.

 

(Ez a cikk a ma7.sk honlapon jelent meg, a cikket Szomolai Andrea írta: https://ma7.sk/hitelet/babindalrol-alsobodokra-paulisz-boldizsar-emlekere-ajanlottak-fel-az-esterhazy?fbclid=IwAR3aB77TzjCCbMaWjgKodowf3FMbKz10ReEAJEZ2yonKTiP_WgHUll4jRZQ)