Hidat építenek a nemzetek között: 10 éves a Via Mariae polgári társulás - KÉPEKKEL

Jubileumi tortát is sütöttek az eseményre Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Via Mariae polgári társulás megalakulásának 10. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisével, szakmai programmal és szentségimádással egybekötött, ünnepi közgyűlését tartotta november 25-én a komáromi Szent András Bazilikában és a plébánia nagytermében.

A reggeli ünnepi hálaadó szentmisét az eredeti terv szerint Mons. Orosch János nagyszombati érsek Mons. Kiss Róbert nagyszombati püspöki helynökkel és Mons. Ďurčo Zoltán nyitrai püspöki helynökkel együtt celebrálta volna. Mivel azonban az érsek úr mégsem tudott jelen lenni, a jókívánságait a kanonok úr tolmácsolta. Megköszönte mindazok áldozatkész munkáját, akik bő egy évtizede bekapcsolódnak a Mária Út egyes hazai szakaszainak építésébe, amelyeken haladva elérhetők a kegyhelyek. 

"A zarándoklat nemcsak a célba való megérkezésről szól, hanem egy testet-lelket erősítő utazás, melynek örömei, élményei, ám nehézségei, megpróbáltatásai is vannak, akárcsak az egész életünknek. Lelki megtisztuláshoz vezet, segít a mindennapok megélésében, és elmélyíti a felebaráti szeretetet.

Miközben jó hatással van az életünkre és a környezetünkre, abban is segít, hogy könnyebben tudjunk kovásszá válni a mindennapokban. Mindazok, akik a zarándokhelyeket fenntartják és várják a zarándokokat, az előkészítés és a megvalósulás áldásában is részesülnek“ – mondta el Kiss Róbert.

Majd elismerően szólt a társulás egy évtizedes tevékenységéről készített fényképes összeállításról is, amit a plébánia folyosóján állítottak ki. „Krisztus szeretetének tüze segítsen titeket, s fogadjátok ezt az áldást!“ – áldotta meg a lelkes közösséget.

Utána Méhes Richard felnőttcserkész, a Via Mariae polgári társulás jelenlegi elnöke szólt a több mint hetven felvidéki és magyarországi jelenlevőhöz. Felidézte, hogy bár a társulásuk hivatalos bejegyzésére 2013-ban került sor, de valójában 2011-ben, önkéntesek bevonásával kezdődött a munkájuk: „A Szlovákián átívelő Mária zarándokút szakaszai kiépítésének koordinálását eredetileg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vállalta magára 2011. november 17-én, de a feladat specifikus voltára tekintettel, szimpatizánsaival együtt 2013. február 16-án megalapította a Via Mariae polgári társulást, melynek bejegyzésére már 2012. december 27-én sor került“.

Hangsúlyozta: bár a Mária Út - Via Mariae közép-európai turista- és zarándok-úthálózat, de az is a feladata, hogy a párbeszédet elvigye a közép-európai népekhez.

Távollétében köszönetet mondott Orosch érseknek, aki kezdettől fogva, Ft. Bartal Károly Tamással, a jászói premontrei prépostság nyugalmazott apátjával  együtt nyilatkozatban is támogatta a Szlovákián átívelő Mária Út ügyét.

Az idei jubileumuk alkalmából pedig november 18-án, az általa alapított kitüntetéssel, a Szent Erzsébet Rózsája-díjjal jutalmazta társulásukat.

Továbbá azoknak az atyáknak is köszönetet mondott, akik gyakran velük együtt zarándokolnak, erősítve őket a hitükben. A társulás tagjai hálájuk jeleként virágcsokrokat és ajándékokat nyújtottak át a lelkipásztoroknak.

Zenei szolgálatával a  fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, kürti Hajnalvándor együttes, Danczi Mónika vezetésével emelte az esemény nívóját, akárcsak az Isten szolgája Kaszap Istvánról és a mártír gróf Esterházy Jánosról szóló fotókiállítás is.

Azután Róbert atya jóvoltából a szemközti plébánia nagytermében kerülhetett sor az ünnepi közgyűlésre, amit szakmai műhelymunka követett.

Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökének bevezetője után Berényi Kornélia cserkésztiszt Sajó Sándor mély átéléssel előadott, Magyar kereszt című versével örvendeztette meg a hallgatóságot. Azután Méhes Richard elnök beszélt a Mária Út jelentőségéről és a társulásuk hiánypótló tevékenységéről.

Elhangzott: a közép-európai Mária Út egy zarándokút-hálózat, amelyet a közép-európai népek Szűz Mária tiszteletére építettek. Ez egy híd a nemzetek között, amely összeköti a kegyhelyeket, valamint az út mentén található kulturális, természeti és épített értékeket, vallásra való tekintet nélkül. Célja, hogy Közép-Európa vallási értékeit egységes rendszerré szervező turista- és zarándokútvonal, illetve ezek hálózata épüljön ki Európának ezen régiójában. Célja megvalósulása érdekében elsősorban zarándoklatokat, munkabejárásokat, lelki programokat és konferenciákat szervez, ismeretterjesztő és népszerűsítő kiadványokat ad ki.

A Mária-út útvonala egy nagy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén,  összeköttetést teremtve  észak-dél irányban Czestochowa, Esztergom, Budapest és Medjugorje között, valamint kelet-nyugat irányban az osztrák Mariazell, Budapest, Máriapócs és Csíksomlyó között.

Jelenleg folyamatban van a nemzetközi kulturális úttá való nyilvánítása, ami által majd felkerül az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. A társulásuk ezen út szlovákiai szakaszainak kiépítését és  fejlesztését, továbbá zarándoklatok szervezését tűzte ki célul, s annak megvalósításáért azóta is következetesen és szorgalmasan dolgozik.

A rendezvényen  Török András koordinátor és a zarándoklatok regionális szervezői is beszámoltak az eddig elvégzett közös munkáról. Majd a Mária Út további építéséről és népszerűsítéséről, valamint a tagságépítésről is hallhattunk. A Klapka Vigadóban elfogyasztott közös ebéd után a találkozó a Szent András Bazilikában a Lépes Lóránt atya, a Mária Rádió műsorigazgatója által vezetett Szentségimádással zárult, mellyel a résztvevő zarándokok egyúttal csatlakoztak a Krisztus király ünnepének előestéjén megszervezett nemzetközi szentségimádáshoz és a Szentatya által meghirdetett ifjúsági világnaphoz is. 

A Via Mariae polgári társulás  tevékenységéről a https://www.mariaut.sk/ és a https://www.facebook.com/MariaUtFelvideken/ oldalakon érdemes tájékozódni. Telefonos elérhetőségek: +421903438380 (Török András), +421915112564 (Méhes Richard), e-mail cím: viamariae@gmail.com

 

(Ez a cikk a ma7.sk honlapján jelent meg és Nagy-Miskó Ildikó írta: https://ma7.sk/hitelet/hidat-epitenek-a-nemzetek-kozott-10-eves-a-mariae-polgari-tarsulas-kepekkel)