"FRATELLI TUTTI": Újváriak hagyományos sasvári zarándoklata

Sasvár
Začiatok
Koniec

Kedves Barátaim, Zarándoktársaim,

zarándoklatra hívlak Benneteket a Sasvár-i Hétfájdalmú Szűzanyához. Erre a, pálos szerzetesek által alapított, kegyhelyre,  az elődeink, már 1810 óta, minden év május első szombatján érkeztek meg. Erről tanúskodnak azok az emléktáblák, amelyek a Sasvári Kegytemplom szentélyében illetve z Érsekújvári Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom, oldalsó bejáratánál kaptak méltó helyet. Városunkban, a Nyitra-i Úton egy családi ház kerítésébe épített apró kápolnában egy Pieta szobor található. Ezen a helyen részesültek az újváriak zarándokáldásban, s vettek búcsút az otthon maradottaktól. A gyalogos zarándoklat három napig tartott. Sopornyán és Nádason, a falu lakossága nagy szeretettel fogadta a zarándokokat, és nyújtott számukra éjszakai szállást. A 4. nap már imádsággal telt el a sasvári kegytemplomban. Majd a zarándokok ismét útra keltek, hogy visszatérjenek otthonaikba. Érsekújvár előtt, az ún. Tetves-dombnál, Lajoshalma község határában, egy kovácsolt vaskereszt található, még a 18. század 2. feléből. Ezen a helyen az újvári zarándokok megpihentek, és rendbe szedték a külsejüket. Az otthon maradott családtagok már nagy örömmel várták őket, és a plébániatemplomban a sasvári zarándokokat ünnepélyes keretek között fogadták.  A történelmi feljegyzések alapján az újvári zarándokok létszáma egy-egy alkalommal elérte a 400-at is. Az újváriak sasvári zarándoklásának hagyománya tehát igen gazdag.

Tervezett zarándoklatunkat autóbusszal tesszük meg. Igény alapján viszont ez gyalogosan is megtehető. A táv kb. 130 km, és Érsekújvárból 4-5 nap alatt lehet eljutni Sasvárba. További lehetőségként kínálkozik a kerékpáros zarándoklat is.

A zarándoklat további részletei a csatolt plakátban olvashatóak.

Kedves Barátaim, elődeink példája szerint induljunk el tehát mi is Sasvárba. Adjunk hálát az Úrnak, és kérjük Mennyei Édesanyánk további közbenjárását.

Találkozásunk és közös zarándoklásunk reményében

szeretettel

Török András